Sunday, May 01, 2011

Gulai Ayam Mabeles

  • Masa aku preggy anak 2nd dgn yg 3rd..aku memang ketagih makan nasi berlauk Kelantan, sehari kalau tak kena nasi berlauk gulai ayam ni memang rasa kekurangan sangat-sangat..hari-hari kena beli kat Kak Enon @ K.Milah (nasi berlauk diorang memang sedap sangat)..nasik berlauk Kelantan pada aku memang mabeles....beza dgn kari ayam Penang..aku suka makan kari ayam Penang..tapi aku lebih suka Gulai ayam Kelantan..dulu asyik beli jer..sekarang aku dah pandai masak gulai ni..makan bersama sambal belacan dengan ulam timun memang terangkat...jom kita kongsi resepi...resepi ni mungkin dah modified sikit ikut citarasa aku...



BAHAN-BAHAN  :
  • 1/2 kg ayam
  • 2 biji bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1" halia *
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar rempah kari daging ( jadikan pes )
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu kecil asam jawa Adabi
  • 3 biji ubi kentang
  • 1 mangkuk santan
  • Rempah 4 beradik ( kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga )
  • Garam secukup rasa

CARA MASAK :

  1. Kisar semua bahan yang bertanda *
  2. Tumis rempah 4 beradik hingga wangi, 
  3. Masukkan bahan kisar hingga sedikit kekuningan,
  4. Masukkan cili kisar, tumis hingga naik minyak,
  5. Masukkan sos tomato dan pes rempah kari - masak hingga rempah masak ( naik minyak )
  6. Masukkan santan dan asam jawa biar hingga mendidih, 
  7. Masukkan ayam dan kentang.
  8. Bila kentang dah lembut baru masukkan garam..( letak awal nanti..kentang serap garam )

1 comment: