Sunday, July 14, 2013

KEK KEJU MARBLE KUKUS



BAHAN-BAHAN
1 tin susu cair
8 keping keju ( cheese slice )
1 buku mentega ( 275g )
1.5 cawan gula kasar ( optional - ikut rasa masing-masing)
2.5 cawan tepung naik sendiri
4 biji telur ( gred C )
1 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar serbuk coklat ( optional - ikut citarasa masing-masing )

CARA MASAK
1. Panaskan susu dengan kepingan keju ( dicarik halus),kacau hingga keju larut dalam susu
  (apabila adunan larut, padamkan api dan biarkan sedikit sejuk)
2. Pukul gula dengan mentega hingga kembang.
3. Apabila gula dan mentega kembang, masukkan telur satu persatu dan pukul hingga rata.
4.Masukkan esen vanilla.
5. Masukkan adunan susu dan keju, kacau sebati.
6.Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
7. Bahagikan adunan kepada dua bahagian ( 1- coklat, 1- original)
8.Masukkan adunan ke dalam loyang berselang seli hingga habis.
9.kukus kek hingga masak

*** PASTIKAN AIR SUDAH MENDIDIH DI DALAM PERIUK KUKUS SEBELUM MENGUKUS, SEBAIKKNYA< PANASKAN LOYANG SEBELUM MELETAK ADUNAN ***

No comments:

Post a Comment