- Sotong - cuci, ditoskan dan perisakan (optional.samada garam shj @ menggunakan apa2 jenis seasoning exp: curry,italian spice,all spice )
- Perasa (seasoning) - kalau guna perasa mcm aku guna dlm gambar tu (all purpose seasoning - Masterfood),jgn lagi letak garam..nanti masuk wad - kena darah tinggi
- Tepung kek ( dibancuh dgn air utk dijadikan bater - agak2la kepekatannya,jgn terlalu cair..biar agak2 pekat dan tambah bahan perasa)
- Minyak masak
Cara nak masak :
- Panaskan minyak (minyak kn byk sikit..wlpn skrg kurang minyak ) nanti sotong jd tak kembung2
- Bila minyak dh cukup panas,masukkan sotong dlm bater tadi..masukkan 1 per 1 dan goreng juga 1 per 1 ..pastu jgn masukkan byk sgt sotong dlm kuali nanti sotong susah nak kembung-kembung
*** goreng sotong ni kena byk bersabar sebab dia suka meletup2...jadi berhati-hati..kalau taknak masak sendiri boleh pergi kedai tomyam ode lg senang...
sorry to say this - cannot read yr recipe as the background colour and the word colour are also black.
ReplyDelete