Ayam - dicuci bersih dan direbus ( apabila msk dibahagikn kpd 2 bhgn =1.utk msk nasi,2.utk sup)
*Bahan kisar
4 biji bwg besar
1/2 labu bwg putih
1/2" halia
(bhn2 diatas dikisar dan dibahagikn kpd 3 bhgn.=1.nasi ,2.sup, 3.perap ayam )
NASI
5 cup beras - dicuci & ditoskn,masukkan sedikit kunyit utk pewarna(optional)
2 sudu besar marjerin
1/2 btg kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 kiub ayam
*bahan kisar yg telah dibahagikn tadi.
**air rebusan ayam
daun pandan
secubit garam
Cara Masak :
- Panaskan marjerin,kemudian masukkan kulit kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih dan bunga lawang.
- Apabila sudah naik bau,masukkan bahan kisar.Tumis hingga naik aromanya.
- Masukkan beras, daun pandan dan air rebusan ayam
- Masukkan juga secubit garam,daun pandan dan kiub ayam.Biarkn hingga msk.
2 cawan air
7 - 8 biji cili merah (cili hidup)
3 ulas bwg putih
3 sudu besar sos cili
Gula
Garam
Cara masak:
- Kisar cili merah dan bwg putih dgn 2 cawan air
- Masukkan ke dlm periuk dan masukkan kesemua bahan.Masak hingga mendidih.
- Garam dan gula ikut citarasa masing2.
** Air rebusan ayam
*Bahan kisar
1 sudu besar rempah sup adabi
1 kiub ayam
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Garam
Cara masak:
- Tumis bahan kisar hingga naik bau
- Masukkan rempah sup dan kacau sebati
- Masukkan air rebusan ayam,kiub ayam,garam
- Setelah mendidih masukkan daun sup,daun bawang dan bawang goreng.Tutup api...hehe
Ayam yg telah direbus (petua *rebus ayam hingga ayam timbul)
*bahan kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap manis
garam
Cara masak:
- Perap ayam dgn semua bahan2 diatas beberapa minit
- Goreng dgn api perlahan sehingga sedikit perang
Hidang dgn daun salad,buah tomato dan timun...Selamat Memasak =)
No comments:
Post a Comment