Friday, October 01, 2010

Nasi Ayam Simple Dimple...Jom masak =)

**Air rebusan ayam
Ayam - dicuci bersih dan direbus  ( apabila msk dibahagikn kpd 2 bhgn =1.utk msk nasi,2.utk sup)


*Bahan kisar
4 biji bwg besar
1/2 labu bwg putih
1/2" halia
(bhn2 diatas dikisar dan dibahagikn kpd 3 bhgn.=1.nasi ,2.sup, 3.perap ayam )


NASI
5 cup beras - dicuci & ditoskn,masukkan sedikit kunyit utk pewarna(optional)
2 sudu besar marjerin
1/2 btg kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 kiub ayam
*bahan kisar yg telah dibahagikn tadi.
**air rebusan ayam
daun pandan
secubit garam


Cara Masak :
  1. Panaskan marjerin,kemudian masukkan kulit kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih dan bunga lawang.
  2. Apabila sudah naik bau,masukkan bahan kisar.Tumis hingga naik aromanya.
  3. Masukkan beras, daun pandan dan air rebusan ayam
  4. Masukkan juga secubit garam,daun pandan dan kiub ayam.Biarkn hingga msk.
SOS CILI
2 cawan air
7 - 8 biji cili merah (cili hidup)
3 ulas bwg putih
3 sudu besar sos cili
Gula
Garam


Cara masak:
  1. Kisar cili merah dan bwg putih dgn 2 cawan air
  2. Masukkan ke dlm periuk dan masukkan kesemua bahan.Masak hingga mendidih.
  3. Garam dan gula ikut citarasa masing2.
SUP
** Air rebusan ayam
*Bahan kisar
1 sudu besar rempah sup adabi
1 kiub ayam
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Garam


Cara masak:
  1. Tumis bahan kisar hingga naik bau
  2. Masukkan rempah sup dan kacau sebati
  3. Masukkan air rebusan ayam,kiub ayam,garam
  4. Setelah mendidih masukkan daun sup,daun bawang dan bawang goreng.Tutup api...hehe
AYAM
Ayam yg telah direbus (petua *rebus ayam hingga ayam timbul)
*bahan kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap manis
garam


Cara masak:
  1. Perap ayam dgn semua bahan2 diatas beberapa minit
  2. Goreng dgn api perlahan sehingga sedikit perang
***Jika ada lebihan perapan ayam,tumis hingga mendidih dan tuang diatas ayam .


Hidang dgn daun salad,buah tomato dan timun...Selamat Memasak  =)

No comments:

Post a Comment