BAHAN UTAMA :
- 1kg daging di rebus hingga lembut ( jgn potong2 dulu sebelum masak daging ni,dah masak/ lembut dan dah sejuk daging ni baru dipotong kecil atau nipis2 ) - stok daging jgn dibuang
BAHAN2 NASI
- 4 cup beras ( ikut suka yer ) - dicuci dan ditos
- Air rebusan daging secukupnya - sukatan air ikut beras yer...samada cara tradisional @sistem metrik..
- 1 sudu besar marjerin
- 1/2 tin susu cair ( optional )
- Bahan tumis **
- 1/2 batang karot ( optional )
- 1 sudu besar jintan manis ( digoreng tanpa minyak - dikisar )
- 1 sudu besar jintan putih ( digoreng tanpa minyak - dikisar )
- 1 sudu kecil lada hitam ( optional )
- 1/2 sudu besar rempah kurma
- secubit garam
** BAHAN TUMIS NASI
- 1 biji bawang besar - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 1" halia - dikisar
- 1/2 batang kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1 kuntum kayu manis
CARA MASAK :
- Panaskan marjerin dan masukkan semua bhn tumis.
- Setelah naik bau masukkan rmpah kurma,jintan manis,jintan putih dan lada hitam.
- Masukkan beras, stok daging ,susu cair dan garam.
- Biarkan hingga mendidih dan masukkan karot dan daging yg dipotong kecil atau nipis2 tadi.
- Tunggu hingga masak.
BAHAN2 UNTUK AIR ASAM NI....
- 2 biji bawang besar - dihiris nipis2
- 2 biji buah tomato - hiris sederhana nipis
- 1 biji cili merah/hidup - dihiris nipis2
- 1 sudu besar kerisik
- 1" belacan yang dibakar
- 1 sudu besar asam jawa adabi @ 3 sudu besar air asam jawa
- 1 sudu sos cili /tomato puree (optional)
- sedikit garam dan gula secukup rasa...
CARA BUAT :
Mix jer semua....(kalau nak berkuah sedikit boleh tambah air )...pandai2la korang adjust...
**kalau rajin bolehlah tambah dalca( untuk kuah ) dan jelatah..xpi kalau sesangat rajin mcm aku ni..cukuplah mcm ni..hehe..
Sedapnyaaaaaaaa...
ReplyDeletetry tau nomi...pas2 bg kak chik ckit..kikiki
ReplyDelete