Wednesday, October 13, 2010

:: Nasi Daging :: Air Asam Kerisik ::


BAHAN UTAMA :
  • 1kg daging di rebus hingga lembut ( jgn potong2 dulu sebelum masak daging ni,dah masak/ lembut dan dah sejuk daging ni baru dipotong kecil atau nipis2 ) - stok daging jgn dibuang


BAHAN2 NASI
  • 4 cup beras ( ikut suka yer ) - dicuci dan ditos
  • Air rebusan daging secukupnya - sukatan air ikut beras yer...samada cara tradisional @sistem   metrik..
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1/2 tin susu cair ( optional )
  • Bahan tumis **
  • 1/2 batang karot ( optional )
  • 1 sudu besar jintan manis ( digoreng tanpa minyak - dikisar )
  • 1 sudu besar jintan putih ( digoreng tanpa minyak - dikisar )
  • 1 sudu kecil lada hitam ( optional )
  • 1/2 sudu besar rempah kurma
  • secubit garam

 ** BAHAN TUMIS NASI
  • 1 biji bawang besar  - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1" halia - dikisar
  • 1/2 batang kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 kuntum kayu manis

CARA MASAK :
  1. Panaskan marjerin dan masukkan semua bhn tumis.
  2. Setelah naik bau masukkan rmpah kurma,jintan manis,jintan putih dan lada hitam.
  3. Masukkan beras, stok daging ,susu cair dan garam.
  4. Biarkan hingga mendidih dan masukkan karot dan daging yg dipotong kecil atau nipis2  tadi.
  5. Tunggu hingga masak.
Daging ni plak amatlah sedap kalau dimakan dgn air asam kerisik....



BAHAN2 UNTUK AIR ASAM NI....
  • 2 biji bawang besar - dihiris nipis2
  • 2 biji buah tomato - hiris sederhana nipis
  • 1 biji cili merah/hidup - dihiris nipis2
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1" belacan yang dibakar
  • 1 sudu besar asam jawa adabi @ 3 sudu besar air asam jawa
  • 1 sudu sos cili /tomato puree (optional)
  • sedikit garam dan gula secukup rasa...
**xske belacan...xnk letak pn xpe...
CARA BUAT :
Mix jer semua....(kalau nak berkuah sedikit boleh tambah air )...pandai2la korang adjust...

**kalau rajin bolehlah tambah dalca( untuk kuah ) dan jelatah..xpi kalau sesangat rajin mcm aku ni..cukuplah mcm ni..hehe..

2 comments: